keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Nose Work - Kun työkaluna on kirsu


Kaunon lempileikki kotona on etsi nami. Minä piilotan nameja, ja Kauno etsii niitä. Minusta on jotenkin vallan ihanaa kuunnella herra Villahousumme nuuskutusta ja nähdä, miten toinen on intoa ja tarmoa, kun saa käyttää kirsuaan ja etsiä. Ja mikäs siinä nuuskutellessa, kun meidän villahoususankarilla on 50 kertaa parempi hajuaisti kuin minulla! Siinä saa kokea aika lailla erilaisen hajujen ja tuoksujen kirjon kuin mitä me karvattomat kaksijalkaiset saamme.

Ja koska Kauno todella rakastaa haistelua (kukapa koiranpoika sitä ei rakastaisi), päätin viime syksynä ilmoittaa meidät uuteen koiraharrastukseen, nose workiin. Kauno pääsee nuuskuttamaan koko sielunsa kyllyydestä tämän kurssin aikana. Saamme myös ensimmäisen hajun, eli eukalyptuksen. 


Nose work alkoi tänään luennolla, ilman koiria. Me ohjaajat pääsimme kuulemaan nose workin saloista, koiran hajuaistista ja hajuista ylipäätänsä. Kävimme toki myös läpi sen, miten koira koulutetaan haistamaan tiettyjä hajuja, ja mitkä kaikki olosuhteet vaikuttavat siihen, että hajujälki jää heikoksi ja vaikeasti haistettavaksi jopa koiralle.

Sen verran luennolla tuli täysin uutta informaatiota, etten tiennyt nose workin olevan kilpailulaji! Johtuneeko siitä, että se ei ole Suomessa vielä kovin yleinen laji eikä se ole Kennelliiton "virallistama" laji. Vai johtuuko siitä, että olen elänyt jossain umpinaisessa laatikossa, kun en tällaistakaan tiennyt? Ajattelin, että ilmoitan Kaunon kivalle nuuskutuskurssille edes tietämättä, että tässäKIN voi kilpailla. Noh, en ole heti ensimmäisenä viemässä Kaunoa kilpakentille missään lajissa, johtuen ehkä siitä, että olen itse kovin huono kilpailija. Mutta katsotaan, miten Kauno edistyy ja mitä hän tykkää koko nuuskutuksesta ylipäätänsä.


Ensi viikolla me emme enää istu luentosalissa katsomassa PowerPointteja, vaan pääsemme oikeisiin hommiin, koirien kanssa. Kaunokin pääsee haistamaan elämänsä ensimmäisen kerran eukalyptusta. Koska kouluttaja oli sitä mieltä, että Kaunolle tulee liian raskaaksi käydä monissa treeneissä samanaikaisesti, niin päätimme jättää rally-tokon tauolle nose workin ajaksi. Rally-tokoon pääsee kyllä aina takaisin!

Rehellisesti sanoen, minua hieman jännittää. Jännittää se, miten Kauno reagoi uuteen lajiin. Itse olettaisin Kaunon olevan innoissaan, koska hän rakastaa haistelua, ja todella toivon, että Kauno saa tästä itselleen kipinän. Ensi viikolla nähdään, mitä meidän herra Villahousu tästä uudesta lajista tuumaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti