perjantai 3. elokuuta 2018

Lukeminen ja miksi se kannattaa

Tulenpa tänne blogiini märisemään asiasta, mistä olen märissyt koko ikäni. Ensin märisin ihan vain siksi, että jostain sitä nyt on märistävä. Myöhemmin olen märissyt ammatinvalinnan tuoman "märinäpakon" vuoksi. Eli tämän päivän aiheena lukeminen ja kirjallisuus.

Koko ajan valitetaan, että suomalaislasten lukutaito heikentyy. No, siihen heikentyneeseen lukutaitoon on tasan yksi lääke, ja se on - TADAA - lukeminen!!! Olisitko ikinä voinut uskoa?

Suomessa lukemisen harrastaminen on tehty äärimmäisen helpoksi. Jokainen kansalainen on oikeutettu sellaiseen pieneen kapistukseen kuin kirjastokortti. Sen kortin kanssa saa oikeuden lainata kirjoja ihan ilmaiseksi. Eikös olekin jännää? Lukeminen ei siis maksa mitään!


Kaiken kukkuraksi lukemisen harrastamiselle ei ole asetettu mitään rajoja. Aivan kaikki saavat lukea kirjoja! Aikuiset, lapset, vanhukset, naiset, miehet, sukupuolettomat, homot, lesbot, maahanmuuttajat, suomenruotsalaiset, suomensuomalaiset, älykkäät, vähemmän älykkäät... Kelpo harrastus siis kaikille.

Miksi kannattaa lukea? Siksi, ettei lukemisella ole minkäänlaisia haittavaikutuksia. Paitsi ehkä se, että hyvään kirjasarjaan saattaa jäädä koukkuun, ja sitten harmittaa, kun lukee sarjan viimeisen kirjan. Lukemisesta on pelkkää hyötyä, ja näistä hyödyistä on tehty lukematon määrä eri tutkimuksia (pun intended). Tässä ihan muutama, omasta mielestäni erittäin hyvä syy lukea.


1. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa

Tästä on tehty useampi tutkimus, ihan ystävämme Googlen avulla löytyy. Lapsilla, joille on luettu kirjoja ääneen vauvasta asti, on tuhansia sanoja parempi sanavarasto kuin sellaisilla lapsilla, joille ei ole luettu. 

2. Mikä tahansa lukeminen parantaa lukutaitoa

Jos haluat parantaa teknistä lukutaitoasi, siihen on vain yksi keino ja se on, "ylläripylläri", lukeminen! Mutta teknisen lukutaidon parantaminen ei vaadi sitä, että luet Sinuhea tai jotain Karamazovin veljeksiä. Minkä tahansa tekstin lukeminen - myös netissä olevien tekstien - parantaa teknistä lukutaitoa.

3. Lukeminen parantaa mielikuvitusta

Kun annat lapsellesi mahdollisuuden pienestä pitäen kuvitella itse erilaisia maailmoja ja erilaisia olentoja, lapsen mielikuvitus paranee. Myös aikuisen mielikuvitus voi parantua, kun antaa itsensä kuvitella, miltä hahmot ehkä näyttävät, millaisessa maisemassa he asuvat jne.


4. Lukeminen pitää aivot virkeänä

Lukeminen aktivoi useita eri aivoalueita, ja mitä aktiivisempana aivojasi pidät, sitä paremmin torjut esim. muistisairauksia. Aivot pysyvät virkeinä, kun niille antaa kunnolla tekemistä, ja lukeminen on erinomaista jumppaa aivoille. 

5. Lukeminen kasvattaa yleistietoutta

Myös netissä luetut tekstit kasvattavat yleistietoutta! Jos lapsesi siis roikkuu jossain Wikipediassa lukemassa jostain nostureista, niin anna lukea. Yleistiedosta ei ole ikinä ollut missään vaiheessa kenellekään minkäänlaista haittaa.

6. Lukeminen ehkäisee syrjäytymistä

Näen sieluni silmin, miten jotkut pyörittävät epäluuloisesti silmiään. Tästäkin on ihan tutkittua tietoa! Meidän yhteiskunnassamme lukutaidon merkitys on nykyään niin suuri, että heikon lukutaidon omaavilla nuorilla on suurempi riski syrjäytyä yhteiskunnasta. Heikompi lukutaito tarkoittaa heikompaa opiskelumotivaatiota, mikä taas heijastuu suoraan tulevaan työuraan. Ellei ole kouluttautunut, töitä ei saa. Ainakaan ns. "kunnon töitä". Harmaan talouden töitä, ehkä.


Olen useasti kuullut, että henkilö ei lue, koska vaikea lukihäiriö. Tämä ehkä tekee teknisestä lukemisesta vaikeaa, kyllä, mutta se ei silti estä sitä, etteikö kirjallisuudesta voisi nauttia. Tätä nykyä teknologia on mahdollistanut sellaisen ihmeen kuin äänikirjat! 

Äänikirjat ovat kaupasta ostettuna ihan pirun kalliita, joten ymmärrän hyvin, ellei ihmisillä ole kovinkaan suurta intoa ostaa äänikirjoja. Niitä saa kuitenkin ilmaiseksi ihan tavallisesta kirjastosta tai Celiasta. Celian palveluihin kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä saat sitä kautta äänikirjat omalle kotikoneellesi vaikka keskellä yötä. Ja - TADAA - myös Celian tunnukset saa ilmaiseksi!

Lisäksi Celian kautta on mahdollista ladata sellaisia lasten äänikirjoja, missä on kuvat mukana. Vaikeasti lukihäiriöinen aikuinen voi jakaa lapsensa kanssa satuhetken sillä, että kuuntelee yhdessä lapsen kanssa äänikirjaa ja katselee kuvia. Lapsen sanavarasto karttuu tälläKIN tavalla. Ihan sama, onko lukijana oma vanhempi tai Keijo Koneääni: Lukeminen kasvattaa lapsen sanavarastoa ja kehittää mielikuvitusta kenen tahansa lukemana.


Millaista sitten on hyvä kirjallisuus? Sellainen, mistä sinä itse pidät. Ei ole olemassa huonoa kirjallisuutta. Kaikki kirjat ovat hyviä! Etenkin, jos minä olen kirjoittanut sen kirjan tai ollut mukana kirjoittamassa sitä. ;) 

Tässä, kun joudutte vielä hetken aikaa odottelemaan uuden runoteokseni valmistumista, voitte sillä aikaa lukea viimeisintä teostani, Kaunokaista. Myös minun kauttani on mahdollista saada kyseinen kirja nimmarilla varustettuna, kaverihintaan, jos vain malttaa odottaa hetkisen aikaa. Olen nimittäin myynyt kaikki, ja joudun hetken aikaa odottamaan, että saan uuden satsin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti