lauantai 29. syyskuuta 2018

"Onks sul joku aareehooree?"


Yleensä en mitenkään yritä peitellä sitä, että minulla on ADHD. En häpeä diagnoosiani millään tavalla, ja kerron mielelläni sen hyvistä ja huonoista puolista. Joskus on kuitenkin sellaisia tilanteita, missä yritän hillitä itseäni ja esittää normaalia. Kuten eilen.

Minulla alkoi koiranomi-koulutus. Koiranomi on koira-alan ammattilainen, joka osaa tehdä "ihan kaikkea" koirien kanssa ja tietää koirista "ihan kaiken". Koulutus on kaikkea, mitä koiria rakastava ihminen voi toivoa. Todella mielenkiintoinen, yksityiskohtainen ja tiivis. Siinä käydään läpi koko koiruus kirsusta hännänpäähän, erityisesti painottaen koiran erilaisia kommunikaatiotapoja sekä käyttäytymistä.


Koulutuksesta tekee omalla tavallaan positiivisen se, että meillä on huippuhauska, mukava ja kokenut opettaja. Itse tiedän opettajana, miten suuri rooli sillä opettajalla on. Kun opettaja on hyvä, kouluttautuu mielellään ja ehkä jopa oppiikin enemmän, kun opettajaa jaksaa kuunnella.

Tämän kahden koulutuspäivän aikana, mitä olen koiranomi-koulutusta käynyt, olen yrittänyt parhaani mukaan olla edes hieman normaali. Ihan vain siksi, että kurssikaverini vaikuttavat suhteellisen nenteiltä, enkä halua heti pelästyttää heitä sillä tiedolla, että minulla on joku kirjainyhdistelmä. Aika harva ymmärtää loppujen lopuksi, mitä se ADHD tarkoittaa.


Tänään koulutuksen loputtua, ja muiden lähdettyä, minä pakkailin vielä tavaroitani. Yhtäkkiä kouluttaja kysyi: "Mä oon tässä vähän ajatellut... Siis ei sun tartte vastata, ellet sä halua, mutta mä vain mietin, että onko sulla ADHD?" 

Repesin niin, että minulta pääsi pissat housuun. Enhän minä siinä kohdassa alkanut valehdella, vaan kerroin ihan rehellisesti, mikä homman nimi on. Mikä siinä niin paljon nauratti, oli se, että olin parhaani mukaan yrittänyt olla normaali ja piilottaa sen, että minulla on ADHD. Näin hyvin minä näköjään onnistuin.


Mitä tästä opin? Sen, ettei näköjään ikinä kannata yrittää piilottaa mitään. En minä siinä kuitenkaan onnistu. Parempi olla juuri sellainen kuin on. Eli härö orava, jonka keskittymiskyky on yhtä hyvä kuin alkueläimen.

PS. Koska olen laiska, enkä jaksa etsiä omia valokuviani tämän blogitekstin kuvitukseksi, tarjoan teille pentusaastetta suoraan Internetin ihmeellisestä maailmasta. Nauttikaa, olkaa hyvät.


4 kommenttia:

 1. Eipä sitä yleensäkään kannata piilotella sitä mitä on. Rohkeesti vaan oot sellanen kun oot, niin tiedät heti ketkä susta oikeesti tykkää ja keiden kanssa on parempi koittaa tulla toimeen sen pakollisen verran :)

  Mulla muuten tulee nentistä mieleen aina joku neuro-entti, sellanen puu tolkienin kirjoista :D

  VastaaPoista
 2. Parasta siis olla oma itsensä, tuli taas todistetuksi. Koirakin muuten kyllä huomaa heti, jos yrittää teeskennellä tai käyttäytyy poikkeavasti. Kysyvä katse ja haukahdus - "oles nyt oma ittes!"
  Mutta mikä ihme on nentti? Nevöhööd 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nentti = neurotyypillinen. Eli sellainen henkilö, jolla ei ole mitään neurokirjon diagnoosia. ;)

   Poista
  2. Kiitos, taas viistastuin! Ainakin pintapuolisesti! Se mitä neurokirjon diagnoosit pitävät sisällään, vaatisi varmasti laajemman paneutumisen aiheeseen.

   Poista