tiistai 27. helmikuuta 2018

"Emmää tiärä"


Olen tullut siihen tulokseen, että suomalaisessa peruskoulujärjestelmässä on jokin pahasti vialla. Koulun tehtävänä on opettaa lapsille ja nuorille uusia asioita. Koulun jälkeen heidän tietonsa tulisi lisääntyä. Sen sijaan, joka ikinen kerta, kun teinini palaa koulusta kotiin, saan huomata, ettei hän tiedä yhtään mitään.

Millainen päivä koulussa oli? - Emmää tiärä.
Mitä koulussa oli ruokana? - Emmää tiärä.
Tuliko läksyä? - Emmää tiärä.

Teinini tulee koulusta kotiin tyhmempänä kuin mitä sinne lähti! Hän tietää aina vain vähemmän asioita.


Miten ihmeessä se voi olla mahdollista, että Suomessa, Pisa-suoritusten huippuvaltiossa, peruskoulu kouluttaa lapsia ja nuoria, jotka eivät tiedä mitään? Päivä toisensa jälkeen saan kuulla nämä samat vastaukset: koulussa ei ole tapahtunut mitään eikä teinini tiedä mitään. Kieltämättä alan olla huolissani siitä, mitä ihmettä siellä koulussa oikein tehdään päivät pitkät. Rasitanko lastani turhanpäiten lähettämällä hänet joka aamu kouluun, missä ei tehdä mitään eikä myöskään opita tietämään mitään?

Asia vaatii mielestäni nyt perinpohjaisen selvityksen! Koska teinini kerran raportoi, ettei koulussa tehdä mitään, niin silloinhan asialle pitää tehdä jotain. Sekin, ettei teinini tiedä, mitä on ollut kouluruuaksi, kun kouluruoka on syöty 4 tuntia sitten, on outoa. Ehkä kouluruokakin olisi hyvä tutkia, ihan varmuuden vuoksi, ettei lapsillemme, tulevaisuutemme toivoille, vahingossa syötetä mitään sellaista, mikä aiheuttaa amnesiaa.


Lisäksi olen huolissani siitä, miten tämä koulusta saatu tietämättömyys tarttuu myös vapaa-aikaan. 

Olisiko mukavaa, jos lähdettäisiin uimaan koko porukalla? - Emmää tiärä.
Syötäisiinkö tänään pizzaa? - Emmää tiärä.
Haluaisitko lottovoiton? - Emmää tiärä.

Vanhemmat, meidän on nyt liittouduttava ja tehtävä tälle asialle jotain! Eihän tästä mitään tule, että koulujärjestelmämme tekee lapsistamme mitään tietämättömiä. Nyt on noustava barrikaadeille ja asialle on tehtävä jotain. Mitä jotain, en minä vain tiedä, mutta eiköhän me jotain keksitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti