sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Gaia, meidän äitimme


Nautitko sateen tuoksusta? Tuulen huminasta? Kukkakedon väriloistosta? Lintujen laulusta? Oletko koskaan ajatellut, miksi nämä kaikki ovat olemassa? Minä ajattelen useinkin. Mikä on kaiken tämän kauneuden alkulähde? Kaikki kauneus meidän ympärillämme on peräisin yhdestä ja ainoasta lähteestä: Äiti Maa. Tai Maaemo. Tai Gaia. Miksi ikinä häntä sitten haluat kutsuakin. Ilman Äiti Maata mitään, mitä sinä näet ympärilläsi, ei olisi olemassa.


En puhu Äiti Maasta minään jumalallisena hahmona. Äiti Maa ei ole mikään muinaiskreikkalaiseen pukuun sonnustautunut pitkähiuksinen, kaunis nainen. Mutta Äiti Maa on kuitenkin elävä olento. Hän on olemassa. Siksi puhun nimenomaan hänestä. Äiti Maa on ympärillämme, joka paikassa. Ilmassa, mitä hengitämme. Kukissa, mitä ihastelemme. Vedessä, missä uimme. Äiti Maa, tämä pallomme, mitä me asutamme, on elävä organismi. Elävä ja tunteva kokonaisuus. Sillä on oma tietoisuutensa tavalla, mitä rajoittunut ihmismieli ei pysty koskaan ymmärtämään, ja siksi pidämme Äiti Maata jonain ihme myyttinä. Emme näe Äiti Maan olemassaoloa ympärillämme, sillä ahneina olentoina näemme vain itsemme ja omat tarpeemme. Siitä syystä me ihmiset imemme Äiti Maan kuiviin kaikesta mahdollisesta. Me tapamme meidän oman äitimme.


Siksi vietämme tänään Maan päivää. Ihmiskunta joutuu muistuttamaan itseään siitä, että ilman Äiti Maata meitä ei olisi olemassa. Ja ilman Äiti Maata ja hänen huolenpitoaan me myös kuolisimme hyvin nopeasti. Äiti Maa pitää huolen siitä, että saamme ravintoa ja vettä. Äiti Maa huolehtii, ettei auringon haitallinen säteily korvenna meitä. Hän antaa meille aivan kaiken, mutta meille ei kuitenkaan riitä mikään. Otamme, ja ajattelemme, että kaikki tämä on meidän omaa ansiotamme. Pidämme itseämme fiksumpana kuin oma äitimme.


Jos katsomme historiaan ja mietimme, mitä olemme tehneet, niin saamme tällaisen listan:

- Tapoimme veljemme neanderthalit 
- Olemme tappaneet sukupuuttoon lukemattoman määrän eläimiä
- Olemme tuhonneet sukupuuttoon lukemattoman määrän kasveja
- Olemme tappaneet ja kiduttaneet toisiamme
- Olemme tappaneet ja kiduttaneet eläimiä
- Olemme tuhonneet meren ja ilman
- Olemme melkein tuhonneet sademetsät
- Jatkamme tuhoamista edelleen, kaikesta huolimatta


Emme ole erityisen hyviä lapsia äidillemme, vai mitä sanotte? Olemme loppujen lopuksi aika tuhmia lapsia. On aika pyytää anteeksi äidiltämme kaikkea tätä kärsimystä, mitä hän on joutunut kestämään meidän takiamme. On aika kääntää suunta.


Yksi ihminen voi omilla teoillaan vaikuttaa. Esim. mieheni on alkanut kerätä ympäristöstämme roskia. Hetken kuluttua saimme huomata, että muutama muukin on alkanut meidän alueellamme roskien keruuseen. Saimme kaupungilta jopa uusia roskiksia tähän meidän kaupunginosaamme! Pieni teko, mutta kuitenkin niin suuri sellainen.


Mitä sinä voit tehdä, muuta kuin kerätä roskia? Vähennä muovin kulutusta. Lajittele jätteet. Kierrätä. Tee ekologisia ja eettisiä ostopäätöksiä. Pelkästään jo se, että alat käyttää kauppareissuilla kangaskasseja ja kankaisia, monikäyttöisiä hedelmäpusseja vähentää pidemmällä aikavälillä muovin kulutustasi aivan hirvittävän paljon!


Hyvää Maan päivää ihan jokaiselle maapallon asukkaalle! Yhdessä saamme luotua paremman tulevaisuuden sekä omille lapsillemme että Äiti Maalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti