keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Coursera ja edX vertailussa


Kuten moni on huomannut - aviomieheni ainakin - olen viettänyt kuluneen kuukauden aikana suhteellisen paljon aikaa Courseran parissa. Olin ilmoittautunut parille kurssille myös edX:ssä, ja ajattelin, että olisikohan aika käydä nekin läpi. Selatessani näitä kahta erilaista kurssisivustoa huomasin valtavan suuria eroja näiden kahden sivuston välillä. Tässäpä erot.

Kurssien laatu

Näissä ei ole tasan mitään eroa. Kurssien laatu riippuu täysin siitä, mikä yliopisto on kurssin takana. Molemmilla sivustoilla on sekä laadukkaita että ei-niin-laadukkaita kursseja.


Tentit ja tehtävät

Molemmat sivustot käyttävät arviointiin sekä tenttejä että vertaisarvioituja tehtäviä. Näissä on kuitenkin valtava ero. Courserassa tentin tekemiselle ei ole määrättyä aikaa, ja jos tentti menee pieneen, sinulla on yleensä kolme yritystä, minkä jälkeen tenttialue menee "lukkoon", ja saat yrittää uudestaan 8 tunnin kuluttua. EdX:ssä tenteissä saattaa olla aikaraja, minkä puitteissa tentti on saatava valmiiksi. Lisäksi sinulla on tasan yksi mahdollisuus tehdä tentti. Toista yritystä ei tule. Jos siis esim. luet kysymyksen väärin, voivoi. Et saa uusintayritystä, ja se oli sitten siinä.

Jos missaat vertaisarvioidun tehtävän aikataulun Courserassa, Coursera ehdottaa sinulle seuraavaa kurssia, jolloin saat uudet palautusaikataulut, ja pääset suorittamaan kurssin joka tapauksessa. EdX:ssä ei ole "seuraavaa kurssia", vaan kurssi arkistoidaan, eikä siitä ole enää mahdollista saada todistusta.

Jos siis maksat kurssista edX:ssä, etkä saa tarpeeksi pisteitä päästäksesi kurssia läpi heti ekalla kertaa, niin sinne menivät rahat. Ellet sitten saa niitä kauniisti pyytämällä takaisin. Kurssin sertifikaatin suoritus kyllä jäi sitten siihen, eikä toista mahdollisuutta tule.


Sivuston käytettävyys

Courserassa voit seurata moduulin kursseja vasemmalla puolella olevasta valikosta, ja näet koko ajan, missä kohtaa olet menossa. EdX:ssä joudut joka kerta menemään erillisille sivulle tietääksesi, missä olet. Lisäksi mennessäsi tälle sivulle huomaat, että puolet niistä luennoista, mitkä olet jo kuunnellut, eivät olet tulleet merkityiksi, ja joudut klikkaamaan sataan kertaan kurssisivua, että sinne kurssisivuille todellakin tulee merkintä siitä, että luento on kuunneltu tai tehtävä tehty.

Lisäksi edX on mielestäni muutenkin hirvittävän sekavan oloinen sivusto ja hankala käyttää. Lievästi hahmotushäiriöiselle ihmiselle Coursera on huomattavasti mukavampi sivusto, ihan jo noin ulkomuodollisestikin.


Videot ja tekstitys

Kummallakin sivustolla videon saa klikattua koko ruudun kokoiseksi. Teksteissä edX on sitten vähän parempi kuin Coursera, mikä onkin sitten tasan ainoa asia, missä pisteet menevät edX:lle. Mikäli henkilö tarvitsee tekstejä esim. huonon kuulon takia, edX:n videoissa teksti on suoraan videon vieressä. Courserassa ne ovat videon alapuolella, joten et pysty seuraamaan tekstejä ja katsomaan videota samanaikaisesti. Kieltämättä hieman epäkäytännöllistä.

Courserassa on mahdollisuus saada teksti suoraan videoon. Olen käyttänyt tätä silloin, kun luennoitsija puhuu sellaisella aksentilla, etten saa siitä tasan mitään selvää. Valitettavasti nämä "videotekstit" ovat erittäin huonolaatuisia ja todennäköisesti jonkun hädin tuskin kirjoitustaidon omaavan ihmisen tekemiä. Teksteissä on todella törkeitä virheitä, eikä niitä voi kutsua millään tasolla laadukkaiksi.


Sertifikaatti

Molempien sivustojen kursseista saa siis sertifikaatin, jos siitä maksaa tietyn määrän rahaa. Hinnoissa ei ole hirmuisia eroja, Coursera taitaa olla hivenen halvempi, mutta vain hivenen.

Courserassa sertifikaatin saa heti, kun maksettu kurssi on suoritettu. EdX:ssä sitä saakin sitten odottaa. En tiedä, koska mahdan saada sertifikaatin siitä tasan ainoasta kurssista, minkä olen suorittanut edX:ssä ja mistä olen maksanut. En varmaan koskaan.


Kumpaa sivustoa siis suosittelen? Siitä ei nyt varmaan jäänyt kenellekään minkäänlaista epäselvyyttä, että suosittelen Courseraa. Jos haluaa saada sertifikaatin, niin Coursera on huomattavasti parempi vaihtoehto, sillä siellä ei yksi pieni lukumoka hirveästi haittaa. EdX:ssä virheisiin ei ole tasan minkäänlaista varaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti