maanantai 16. heinäkuuta 2018

Näin viilennät koiran! Ja näin taas aiheutat lämpöhalvauksen...

Onko kuuma? Täällä Turussa meillä on tänään mittari noussut reippaasti yli 30 asteen. Lämpöä siis riittää. Jotkut saattavat nauttia näistä keleistä, mutta vakuutan, että yksikään karvapeitteen omistava eläin ei nauti.

Mitä siis tehdä näillä helteillä, jotta karvaisella kaverillasi olisi helpompi olla? Ja ehkä vielä tärkeämpää, mitä EI missään tapauksessa kannata tehdä? Tässäpä muutama vinkki niille, jotka pähkäilevät, miten helpottaa karvaisen kamun olotilaa.


1. Viilentävät tuotteet

Eläinkaupat ympäri valtakunnan myyvät erilaisia viilentäviä tuotteita. On viilennysliivejä, viilennysalustoja, viilennyshuiveja, viilentäviä kuppeja, viilentäviä leluja ja mitä kaikkea. On koirille kaikissa eri kokoluokissa ja kaikissa mahdollisissa eri väreissä. Minun mielestäni näiden viilentävien tuotteiden hinta ei päätä huimaa, ja parhaillaan on menossa parissakin eläinkaupassa hyvät alennusmyynnit, mutta mikäli näiden viilentävien tuotteiden hinta on liian kova, on olemassa myös ilmaisia, kotikutoisia viilennyskeinoja.

2. Märät pyyheliinat

Kasta ihan tavallinen frotee-pyyhe, ja tee siitä viilennysalusta, minkä päällä koira saa maata. Alustan voi laittaa myös koiran päälle, mutta koira viilenee paremmin, mikäli vatsa on kasteltu. Vaihtoehtoisesti koiran päälle voi laittaa vaikkapa kastellun puuvillaisen t-paidan, mikä viilentää mukavasti.

3. Jääpalat

Raikasta vettä on oltava koko ajan tarjolla, mutta myös jääpalat ovat erinomainen lisä. Niitä voi lisätä juomaveteen tai tarjoilla sellaisenaan.

Meillä koiralla on tapana kanniskella ruokaansa ympäri kämppää, samoin hän teki jääpaloille. Ratkaisimme asian niin, että olemme tehneet yhden valtavan jääpalan, mikä on juuri sopivan kokoinen roiskumista estävään kuppiin. Jääpalan muottina olemme käyttäneet jäätelöpakkausta. Jäätymisessä menee pitkä aika, joten meillä on monta jäätelöpakkausta kerrallaan pakastimessa jäätymässä. Sieltä sitten otetaan yksi kerrallaan ja tilalle laitetaan uusi jäätymään. Näin jäät eivät pääse loppumaan eikä koiran tarvitse odottaa ison jääpalan jäätymistä.


4. Jäinen ruoka ja koirien jäätelöt

Myös ruuan voi tarjota jäisenä! Meidän nirsolle koiralle ei kelpaa mikään muu kuin Maukas-merkkinen naudan mahapulla, mitä saa ainakin Mustista ja Mirristä. Mutta niille koirille, jotka eivät ole yhtä nirsoja, pullavalikoima on huomattavasti runsaampi.

Koirille on saatavilla eläinkaupoista myös omia jäätelöitä, mutta koiran jäätelön voi tehdä itsekin pakastimessa helposti. Ohje koirien jäätelön tekemiseen löytyy esim. Kuono-sivustolta.

5. Kotitekoiset viilennys"lelut"

Vain mielikuvitus on näiden kohdalla rajana. Voit laittaa esim. muovipulloon vettä ja pullon pakastimeen. 

6. Trimmaus

Mikäli tarkoituksenasi ei ole mennä koiranäyttelyyn, näytäpä koirasi turkille saksia. Tai anna ammattitrimmaajan näyttää koirallesi saksia, ellet itse uskalla. Takaan, että koirallasi on heti kevyempi olo, kun turkki ohenee!

7. Tuulettimet (ellei käytössäsi ole ilmalämpöpumppua)

Sinä pidät tuulettimista, mutta niin pitää myös koirasi! Tuuletin puhaltamaan, ja koirasi on iloinen. Myös häkkituulettimia on olemassa, joten älä unohda ottaa sellaista mukaan, jos olet menossa koirasi kanssa autoon, näyttelyyn, kilpailuun tai mihin tahansa, missä koiran on oltava hetki häkissä.


8. Suihku ja sadettajat

Omalla pihalla voi laittaa sadettajat päälle. Vesi viilentää mukavasti koiraa, ja nurmikkokin tykkää. Ellei ole omaa pihaa eikä sadettajaa, silloin suihku on hyvä apuväline. Kastelee hieman koiran vatsaa ja jättää sen märäksi. Märkä viilentää koiraa ja tekee olon helpommaksi.

Jos olet reissun päällä, eikä suihkua ole saatavilla, suihkupullo on kätevä keino kastella koiran vatsa.

9. Uiminen

Jos vesi viilentää koiraa, niin "ylläripylläri", uiminenkin viilentää! Ellei kodin tai mökin lähellä ole rantaa, mihin koira voisi pulahtaa, uima-altaan viralle löytyy monta toimittajaa. Koirille myydään omia uima-altaita eläinkaupoissa, mutta esim. joku vanha vauvan amme soveltuu ihan hyvin kyseisen viran hoitamiseen, koiran koko huomioiden, tietenkin.

10. Kylmäkallet

Vanhanaikaisia kylmäkalleja voi myös käyttää, mutta niiden kanssa olisin varovainen. Koiraa ei saisi jättää yksin niiden kanssa, ettei koira vain vahingossakaan saa niitä rikki. Toisaalta, kylmäkallet koiran makuualustan alla tuovat ihanaa viileyttä koiralle. Joten jos koiralla on oma lempipaikka, sen alle voi yrittää laittaa muutaman kylmäkallen viilennykseksi.

Kuvan koiranpentu ei ole saanut lämpöhalvausta, vaan nukkuu viileällä kivilattialla.

Jos teet nämä, minä teen elsun

1. Koira ja kuuma auto

Siis ihan oikeasti... Mikä siinä on, että ihmiset jättävät lapsia ja lemmikeitä kuumaan autoon? Sen jälkeen, kun ikkunat on rikottu ja poliisit soitettu paikalle, selitetään, että "me käytiin tosi nopeesti". Minä teen sen eläinsuojeluilmoituksen vielä nopeammin kuin sinä hoidat asiasi! Edes se, että auto on varjossa, ei näillä helteillä auta yhtään mitään. Auto lämpenee sata-asteiseksi uuniksi alta aikayksikön, ja sinne kuolee. Siis ihan oikeasti, sinne sinun hienoon Bemariisi kuolee!

ELÄINTÄ JA LASTA EI JÄTETÄ AUTOON NÄILLÄ KELEILLÄ! EI, VAIKKA SINÄ OLISIT KUINKA PIENEN HETKEN POIS! EI, EI JA EI! Piste.

2. Koira ja suora aurinko

Suora auringonpaiste vahingoittaa koiraa yhtä paljon kuin sinuakin. Koiralla on aina oltava mahdollisuus päästä varjoon. Mikäli koira on kytkettynä pihalla, vailla varjopaikkaa, menee noin se aika, mitä paikallisella eläinsuojelutyypillä kestää kurvata pihaan ja hakea koira pois omistajalta. Sen jälkeen koira on turvassa.

3. Pitkät hikilenkit

Sinä ehkä pidät juoksemisesta tällaisella säällä, mutta takaan, ettei koirasi pidä. Koitapa itse lähteä lenkille toppatakki päälläsi, kun ulkona on 30 astetta hellettä. Toki koiran pitää päästä pissalle - myös kerrostalossa asuvan koiran, jolla ei ole omaa pihaa - mutta pissatus ei ole sama asia kuin 10 kilometrin lenkki. Pikainen pissa, mielellään varjossa ja sen jälkeen äkkiä sisälle. Koiran kanssa ei lähdetä pitkälle lenkille tällaisella säällä. Vasta illan viiletessä voi tehdä lyhyen lenkin.

4. Treenaaminen

Jos käytössäsi on hyvin ilmastoitu treenihalli, missä on kylmää kuin Danten helvetissä, niin siinä tapauksessa anna mennä vain! Mikäs siinä. Mutta joku agility-rata aurinkoisella paikalla tällaisella säällä on yhtä kuin lämpöhalvaus. Minä en treenaa koirani kanssa tällä hetkellä mitään, en edes hajutreenejä. Me ehdimme kyllä treenata sen jälkeen, kun nämä superhelteet loppuvat.

Sitä paitsi, pienen treenitauon jälkeen treenaminen maistuu taas paremmin!


Lämpöhalvaus

Mikäli luulit, että uutiset lämpöön kuolleista vanhoista ihmisistä ovat huuhaata, olet väärässä. Lämpöhalvaus on ihan todellinen asia, ja myös eläimet voivat kuolla siihen. Koiran kohdalla lämpöhalvauksen ensimmäiset merkit ovat normaalia rajumpi läähätys sekä tasapainon menetys. Seuraavana tulevat oksentelu ja ripuli, sitten shokki ja tajunnan menetys. Ellei koiraa vieläkään auteta, siinä ei mene kauaa, kun koira kuolee.

Mutta älä auta koiraa väärin! Älä viilennä lämpöhalvauksen saanutta koiraa nopeasti ja jääkylmällä. Hidas viilennys kostealla pyyheliinalla ja juomaveden tarjoaminen on oikea tapa auttaa koiraa. Jos koiran lämpöhalvaus on ehtinyt mennä rajua läähätystä pidemmälle, oksentamiseen asti, suosittelen ehdottomasti käyntiä eläinlääkärissä, vaikka koira alkaisikin jo voida paremmin. Koira saattaa tarvita suonensisäistä nesteytystä ja lämpöhalvaus on saattanut aiheuttaa vahinkoa sisäelimissä.

Muista, että tassut ja mahan alusta ovat koiralla niitä alueita kehossa, joiden kautta koira saa helpotusta nopeiten. Ja muista myös se, että ylivoimaisesti paras keino hoitaa koiran lämpöhalvaus on estää koko halvaus! Älä jätä koiraa vahtimatta, vaan seuraa koiraa koko ajan ja varmista, että koira saa tarpeeksi varjoa, vettä ja viilennystä.

Ja mikä tärkeintä, puutu toisten ihmisten laiminlyönteihin! Pelasta pulassa oleva koira, vaikka koiran omistaja kiittäisikin sinua herjaamalla ja haukkumasanoilla.


Tämän pienen tekstin myötä haluan toivottaa kaikille karvaisille ja vähemmän karvaisille olennoille ihanaa kesän jatkoa! Pidetään huolta toisistamme.

2 kommenttia:

 1. Meinasin lisätä, että koiran lenkitys kannattaa suosiolla jättää viileimpään aikaan. Eli siis aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan. Mutta olitkin jo laittanut sen tuonne.

  En käsitä miten sitkeä on usko siitä, että koira viilenee hyvin kun sen selän kastelee. Kun eihän se viilennä, vaan se että ne suurimpien verisuonten kohdat on viileät.

  Parastahan olis olla kuumin aika vuorokaudesta esim. sisällä hyvin ilmastoidussa asunnossa, jossa lämpötila ei kohoa liikaa. Meillä koirat asuu tätä nykyä sängyn alla, boksissa ja kylppärissä. Asunnon viileimmät paikat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Kauno kanssa asuu nä kesäkuumat aina suihkuhuoneessa. :D Siellä on mukavan viileää. Illalla, kun aurinko laskee, herra muuttaa villahousuineen parvekkeelle. ;) Jos haluaa tietää, missä on milloinkin kämpän viilein kohta, kannattaa seurata koiraa. Koira kyllä tietää! :D

   Poista