tiistai 8. marraskuuta 2016

Purkillinen unelmia

Olen jo pitkään miettinyt, miten toteutan erään ratkaisukeskeisen harjoitusideani. Tänään sitten kokeilin sitä, ensimmäistä kertaa, vihdoin ja viimein. Minulla oli “koekaniineina” kolmen hengen ryhmä, joille teetin harjoituksen.

Purkkiharjoituksen idea

Harjoitukseen tarvitaan purkki. Lasia, muovia, ihan jokin pahvinen tai puinen rasiakin käy. Tällainen aarrearkku, minkä saa itse koristella, voisi olla hauska vaihtoehto lasipurkille, tai miksei tähti- tai sydänrasiakin. Mikä itseä juuri sillä hetkellä miellyttää. Ja minkä saa koristeltua itsensä näköiseksi.

Koska meillä ei juuri tällä hetkellä ollut mitään hienoa rasiaa tai muuta käytettävissä, niin meillä oli ihan tavallisia lasipurkkeja. Kelpasivat hommaan loistavasti.

Sen jälkeen hain kolmea eriväristä paperia. Yhdelle värille kirjoitettiin ne asiat, mitkä ovat tällä hetkellä elämässä hyvin, ja mitä ei halua muuttaa. Toiselle värille ne asiat, mitä toivoo saavansa tai saavuttavansa. Kolmannelle kirjoitettiin ne asiat, mihin toivoo saavansa muutosta. Jokainen sana kirjoitettiin omalle paperipalalleen, mikä sitten pudotettiin purkkiin. Purkin saa itselleen, ja parin vuoden päästä sen voi avata ja katsoa, ovatko toiveet toteutuneet. Idea lähentelee aarrekarttaa, mutta on kuitenkin sen verran erilainen, että siinä ei pohdita pelkästään niitä tavoitteita, mitä on, vaan myös sitä hyvää, mitä on tällä hetkellä.

Palautetta harjoituksesta

Pyysin saada palautetta harjoituksesta. Ryhmän mielestä oman elämänsä ja tavoitteidensa pohtiminen ja näkyväksi tekeminen oli hauskaa ja virkistävää. Erään ryhmäläisen mielestä se oli myös tärkeää, koska se auttaa suunnittelemaan tulevaisuutta, kun näkee konkreettisemmin sen, mitä haluaa.

Itse metodista sain sen palautteen, että värikoodit pitäisi jotenkin kirjata ylös, sillä muuten ne unohtuvat. Päätimme ratkaista ongelman tällä kertaa niin, että tietyn väriselle paperisuikaleelle kirjoitettiin se ajatus, mitä kyseinen edusti, ja suikale teipattiin lasipurkin kylkeen. Jos nyt vaikka ne asiat, mihin oli tyytyväinen, kirjoitettiin sinisille paperipaloille, otettiin sininen paperisuikale, mihin kirjoitettiin: “Näihin olen tyytyväinen”. Jos taas asiat, mihin haluaa muutosta, oli kirjoitettu punaiselle paperille, punaiselle paperisuikaleelle kirjoitettiin: “Näihin haluan muutosta”. Ja sen jälkeen nämä paperisuikaleet teipattiin purkin kylkeen.

Purkki tai rasia on mahdollista koristella mielensä mukaisesti, ja siihen voi kirjoittaa vaikka “Satun unelmapurkki”. Tänään meillä oli todella tiukka aikataulu, joten koristeluun ei ollut mahdollisuutta, ja purkit jäivät tylsiksi. Onneksi sisältö oli kuitenkin värikästä ja kirjavaa. Ja täynnä unelmia!


PS. Minulla ei ollut kameraa mukana, joten en saanut purkeista kuvia. Yritän tehdä myöhemmin oman purkin, ja laittaa siitä kuvan, jotta syntyisi idea siitä, miltä purkki näyttää sitten oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti