keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Hyvät tavat kaunistavat

“Olis kiva lukea noita sun kommentteja mutta deletoin aina, kun aina valitat mistä milloinkin. Hanki elämääsi jotain positiivista joskus!”


Hieraisen pari kertaa silmiäni. Luen kommentin uudestaan. Olenkohan minä nyt käsittänyt jotain väärin, onko kommentoija väärässä paikassa kommentoimassa vai mitäköhän ihmettä? En ymmärrä alkuunkaan, mistä ihmeestä tällainen kommentti tuli, etenkin, kun viime aikainen Facebook-elämäni on ollut hyvin pitkälti positiivista. Myöskään postaus, mihin kommentti tuli, ei ollut valittamista, vaan pohtimista ja eri vaihtoehtojen punnitsemista liittyen opinnäytetyöhöni. Tarkempaa selitystä en saanut sille, mikä postauksessani nyt oli niin negatiivista, vaan sen sijaan minut laitettiin blokkilistalle. Eipä tuo haittaa, sillä en ole kyseisen ihmisen kanssa tekemisissä oikeassa elämässä muutenkaan. Ja oikea elämä on se tärkeämpi elämä: Facebook-elämällä ei ole niin suurta merkitystä, ainakaan minulle.


Vaikka olenkin onnistunut deletoimaan elämästäni ihmisen, jota en elämääni millään muotoa tarvitse, asia jäi vaivaamaan minua. Ei siksi, että minä löydyn, taas kerran, yhden uuden ihmisen blokkilistalta, vaan siksi, että ihmisiltä on tuntunut unohtuneen tavalliset perusasiat aivan täydellisesti. Mitä fiksumpia ihmisistä tulee, sitä tyhmempiä meistä tulee. Mitä enemmän viemme eteenpäin teknologiaa, sitä vähemmän meillä on maalaisjärkeä käytettävänämme. Hyvät tavat ovat tyystin unohtuneet, ainakin somen ihmeellisessä maailmassa.


Jos haluaa seurata draamaa, ei tarvitse enää telkkaria. Voi avata Facebookin, ja mennä joko Koirat-ryhmään tai Äityleihin. Ei tarvitse kauas selata, kun draamaa löytyy. Asioita ruoditaan vielä kauan sen jälkeen, kun mitään ruodittavaa ei enää ole. Ihmisistä, joita ei tunneta, tehdään oletuksia, ehkä jopa yhden lauseen perusteella. Asioita, joiden taustoista ei tiedetä mitään, ruoditaan viidensadan kyökkipsykologin voimin. Esitetään oletuksia, väitetään niiden olevan faktoja ja haukutaan ihmisiä, joista ei tiedetä tasan mitään.


Mistä lähtien ihmisillä on ollut oikeus haukkua toiset ihmiset pystyyn somessa? Kuka on antanut luvan tulla toisen seinälle besservisseröimään, vänkäämään ja kinaamaan asioista, mistä ei itse tiedä mitään? Mikä taho on sanonut, että saa tulla toisten postauksiin haukkumaan, syyllistämään ja herjaamaan? Mihin ovat jääneet hyvät tavat?


Ei, kaikkien kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, ja kyllä, oman mielipiteensä saa tuoda julki. Ihmisiltä tuntuu vain unohtuneen se, miten tuoda asia esiin fiksusti. Sen sijaan, että asia esitettäisiin hyvien tapojen mukaisesti, oma näkökanta tarkoin perustellen, ollaan valittu lähestymistavaksi ennemmin se, että toinen tyrmätään täysin heti ensimmäisessä erässä. Riitahan siitä tulee!


Eikä kaikki aina ole kiinni siitä, että vastakkainen mielipide esitettäisiin epäkypsällä tavalla, vaan ihmisiltä tuntuu unohtuneen myös palautteen vastaanottamistaito. Jos joku esittää vähänkään omaa ideologiaa eriävän mielipiteen, se koetaan henkilökohtaisena hyökkäyksenä, vaikka asia esitettäisiin kuinka fiksusti ja hyvin perustellen. Ja taas on sota pystyssä, kun eriävää mielipidettä ei pystytä vastaanottamaan.


Some on kaikin puolin hyvä asia. Kaukana olevat ystävät ovat somen kautta lähellä, somen kautta tapaa kokonaan uusia, mielenkiintoisia ihmisiä ja somessa saa tietoa ja vertaistukea tarvitsemissaan asioissa. Ei ole mitään syytä pysyä pois somen maailmasta! Se, miten siellä esiintyy, se onkin toinen juttu, ja siinä olisi monella meistä peiliin katsomisen paikka. Aina on hyvä miettiä, sanoisitko sinä juuri tämän asian vasten kasvoja äidillesi, isällesi, mummollesi, siskollesi tai lapsellesi. Miltä sinusta tuntuisi, jos joku sanoo sinulle näin? Oletko varmasti ymmärtänyt toisen lähettämän viestin oikein? Onko tämä varmasti oikea paikka sanoa juuri tämä asia? Ja mikä tärkeintä, oletko kännissä? Jos olet, kannattaa laittaa some kokonaan kiinni.

Jos jotain toivoisin uudelle vuodelle 2017, toivoisin järkeä some-kommunikaatiossa. Toivoisin ymmärrystä nähdä myös toisten näkökulmat. Haukkumisen sijasta toivoisin hyvää käytöstä ja hyviä tapoja. Toivoisin myös harkintaa ennen kuin painaa sitä enteriä.

Ollaan kilttejä toisillemme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti