tiistai 21. maaliskuuta 2017

Lonkeroa (mustekalan, ei Hartwallin)

Saimme tehtäväksi kirjoittaa loppuun tarina, minkä aloitimme eläinavusteisen koulutuspäivän aikana. Minun tarinani kertoi mustekalasta. Ja tässä itse tarina:


Miten mustakala sai lonkeronsa?

Tumman veden syvyyksissä asuva mustekala on salaperäinen olento. Se liikkuu pitkin merenpohjaa samalla, kun sen pitkät lonkerot keinuvat veden pehmeiden liikkeiden tahdissa. Mutta mistä mustekala on saanut lonkeronsa? Mitä se tekee niiden avulla? Kuunnelkaa tarinani, niin tiedätte tämän jälkeen, miten nämä salaperäisen eläimen lonkerot syntyvät, elävät ja myös kuolevat.

Mustekala on merenpohjan eläimistä työteliäin ja ahkerin. Se huolehtii aivan kaikesta itse. Kaiken muun tavallisen huolehtimisen lisäksi mustekala harrastaa paljon. Ellei se harrastaisi ja tekisi, se kuolisi tylsyyteen. Salaperäinen mustekala tarvitsee toimintaa elämäänsä, ettei sen elämä päättyisi ennenaikaisesti.

Aina, kun mustekala löytää itselleen uuden tehtävän, sille kasvaa uusi lonkero. Tämän lonkeron avulla mustekala hallitsee uuden tehtävän tekemisen. Mitä enemmän mustekalalla on tehtäviä, sitä enemmän sillä on lonkeroita. Kun tehtävä on saatu valmiiksi, tulee tehtävän suorittaneesta lonkerosta tarpeeton, ja se kuolee ja putoaa pois. Jos meidän vekkuli mustekalamme keksii jonkun uuden tehtävän, kuolleen lonkeron tilalle kasvaa uusi lonkero.

Välillä saattaa käydä niin, että mustekalalle kasvaakin liikaa lonkeroita. Tällöin sen liikkuminen vaikeutuu. Se ei pääsekään enää niin sulavasti eteenpäin veden aaltojen mukana, ja sen voi olla vaikea kontrolloida kaikkia lonkeroitaan. Tällöin mustekalan täytyy päästä eroon muutamasta ylimääräisestä lonkerosta mahdollisimman pian. Tehtävien kesken jättäminen ei ole työteliäälle mustekalalle mieleen, mutta joskus se on välttämätön pakko. Muuten mustekalan elämästä tulee liian vaikeaa ja hankalaa.

Entä, jos mustekalalla ei olisikaan yhtään lonkeroa? Olisiko sen elämä silloin vielä helpompaa? Ei olisi. Ilman lonkeroitaan mustekala jämähtäisi paikoilleen ja kuolisi pois. Se tarvitsee lonkeroitaan päästäkseen eteenpäin syvän meren pohjassa. Ja mustekala myös haluaa päästä eteenpäin; se ei halua jämähtää paikoilleen. Siksi lonkerot ovat mustekalalle niin tärkeitä.

Tärkeää mustekalalle on se, että sillä on tarpeeksi monta lonkeroa, minkä avulla se pääsee liikkumaan eteenpäin. Niitä täytyy olla koko ajan tasainen määrä. Innokas mustekalamme ei aina muista sitä, miten liialliset lonkerot hankaloittavat elämää, ja siksi niitä aina välillä kasvaa. Mutta ilman lonkeroita elämästä tulisi tylsää, harmaata ja karua.

Siksi mustekalalla on niin monta lonkeroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti