keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Ota koppi!

Onko sinulla koira? No tietenkin on, koska koirat ovat parhautta! Onko sinun koirasi koulutettu? No tietenkin on, koska jokaisella koiralla pitää olla perustottelevaisuus ja käytöstavat hallussa, ja on koiran omistajan velvollisuus kouluttaa nämä asiat koiralle.

Vai miten on?

Koiran kouluttaminen ei ole rakettitiedettä. Se on, itse asiassa, ihan helppoa. Vaatii vain vähän vaivaa itseltä, ja paljon koiralle mieleisiä palkkioita.

Löysin netin ihmeellisen maailman uumenista (mitäpä sieltä ei tänä päivänä löytäisi) haasteen: Paremmaksi koirankouluttajaksi 31 päivässä. Tarkoitus on maaliskuun ajan opetella erilaisia koulutustaitoja, ja ehkä tehdä vähän muutakin. Eli tänään on THE Aloituspäivä!

Ensimmäisen päivän haaste näyttää tältä:


Minun ominaisuuteni koirankouluttajana. Tätäpä pitää miettiä. Ehkäpä eniten minua leimaa kokemattomuus. Kauno on ensimmäinen koirani, joten olen vasta harjoittelijan tasolla. Tämä ei, tietenkään, tarkoita sitä, ettenkö voisi kehittyä, mutta matkani on pitkä, sillä olen vasta alussa. Voisin myös antaa sanallista palautetta enemmän herkkupalojen lisäksi. Se usein unohtuu.

Olen koirankouluttajana siinä mielessä hyvä, että osaan ottaa koiran huomioon. Ellei ole hyvä hetki treenata, silloin ei treenata, vaan annetaan koiran olla rauhassa. En ikinä pakota koiraa mihinkään. Itse huomaan treenaavani Kaunon kanssa paljon erilaisia temppuja ja asentoja. Kauno ei oikein pidä rally-tokossa käytettävistä pyörähdyksistä, joten niiden treenaaminen jää vähemmälle, vaikka niitäkin rally-tokossa tarvitaan.

Teoreettisilta osa-alueilta minulla ovat oikeastaan kaikki tiedot siellä harjoittelijan tasolla. Tiedän kyllä jotain, mutta en voi, missään nimessä, kutsua vielä itseäni ammattilaiseksi. Eläinavusteisuus on tullut tutummaksi koulutuksen myötä, mutta koiran koulutuksen kanssa sillä ei sinänsä ole mitään tekemistä. Täytyy sanoa, että siitä koulutuspuolesta teoriatieto on kovin vähäistä, vaikka ihmisten erityisopettaja olenkin.

Miten haluan kehittyä? Tietenkin haluan kehittyä tasaisesti kaikilla osa-alueilla! Teoriatietoa voisi lisätä muustakin kuin eläinavusteisesta toiminnasta. Samoin voisin opetella sitä, miten palkita ja motivoida Kaunoa monipuolisemmin.

Haaste on heitetty! Ota koppi. Ja kerro, millainen koirankouluttaja juuri sinä olet, ja missä sinä haluaisit kehittyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti