lauantai 4. maaliskuuta 2017

Nepsy-valmentajan työkalupakki

Koska nepsy-valmentajan opintoihin on tullut lisävaatimus muutamasta ylimääräisestä opintoviikosta, suoritan niitä parhaillani pois. Eilen sain tehtyä kaikki kolme kirjallisuustehtävää, ja tälle päivälle jäi neljäs tehtävä, oman näköisen nepsy-valmentajan työkalupakin luominen. Tehtävänä on luoda itselleen sopiva kansio, missä on työmenetelmiä ja ohjeita, mitkä sopivat omaan valmennustyyliin.

Tässä seuraavassa hieman minun työkalupakkiani.

Kirjoittaminen

Olen itse kova tyttö kirjoittamaan (ellei joku ole sitä vielä tästä blogista huomannut). Uskon siihen, että kirjoittamalla, ja miksei muillakin luovilla menetelmillä, saadaan ihmisestä ulos jotain sellaista, mistä hän ei välttämättä pysty puhumaan. Kirjoittamalla tarinoita, runoja tai vaikkapa sähköposteja, voidaan tuoda ulos omia tuntemuksiaan eri tavalla kuin sanomalla ne naamasta naamaan. Kirjoittamalla uskalletaan kertoa jotain sellaista, mitä muulla tavoin ei ehkä uskallettaisi. Siksi uskon kirjoittamisen voimaan, ja aion hyödyntää sitä tulevassa valmennustyössä.

Olen myös harkinnut kirjallisuusterapeutin koulutusta, mutta sen aika on vasta vähän myöhemmin. Ensin pitää suorittaa nämä valmentaja-opinnot pois alta.


Voimauttava valokuvaus

Luovista menetelmistä uskon myös voimauttavan valokuvauksen voimaan. Olen erittäin ihastunut tähän menetelmään, ja olen käyttänyt sitä myös opinnäytetyössäni. Koen valokuvien kanssa työskentelyn mielenkiintoiseksi ja antoisaksi. Toivon todella, että pääsen käyttämään myös tätä luovaa menetelmää asiakastöissä.

Aikajanat

Olen havainnut erilaiset aikajanat todella hyödyllisiksi. Janat, mihin laitetaan oma elämänkaari, ja missä pohditaan omia elämän tapahtumia, ovat asiakkaalle itselleen todella avartava kokemus. Ne auttavat asiakkaita oivaltamaan asioita omassa elämänhistoriassa. Siksi pidän kovasti aikajanojen käytöstä, ja tulen varmasti käyttämään niitä tulevaisuudessakin.

Kalenterit, kuvat, Time Timer

Kuvien käytön ja Time Timerin ajatellaan usein kuuluvan vain lapsille. Kakkapuhetta, sanon minä! Myös aikuiset hyötyvät molemmista. Meillä on kotona käytössä Time Timer, ja se auttaa todella paljon paremmin hahmottamaan jäljellä olevaa aikaa kuin tavallinen viisarikello. Time Timerit ovat toki kalliita, mutta niitä on saatavilla myös kännyköihin ja tableteihin, ja tällöin ne ovat moninkertaisesti halvempia. Myös ilmaisversioita löytyy.

Myös kuvat ja erilaiset kalenterit auttavat hahmottamaan arkea ja sitä, missä järjestyksessä mikäkin kuuluu tehdä. Esim. siivouslukujärjestys voi auttaa asiakasta ylläpitämään järjestystä, eikä kämppä ajaudu kaaokseen. Myös kalenterit, mihin on kirjoitettu kaikki perheen menot, ovat suureksi hyödyksi. Erilaisia kalenterivaihtoehtoja on miljoona, ja jokaista höydyttää omanlaisensa. Nepsy-valmentajan tehtävänä on auttaa asiakasta löytämään se asiakkaalle omanlainen tuki.


Hyvä minä

Neurokirjon henkilöillä on usein todella heikko itsetunto, ja käsitys omista kyvyistä on pakkasen puolella. Jopa omaa ulkonäköä saatetaan pitää poikkeuksellisen kamalana, vaikkei ulkonäössä olisi oikeasti mitään vikaa. Siksi näen erittäin tärkeänä, että valmennuksessa otetaan huomioon positiivisen minäkuvan luominen. Tämä koulutus, mitä olen käynyt syksystä asti, on antanut valtavasti hyviä menetelmiä siihen, millä eri tavoin voidaan alkaa luomaan positiivista minäkuvaa, ja miten auttaa asiakasta ajattelemaan itsestään positiivisemmin. Itse olen omissa harjoitustöissäni käyttänyt arvostushaastettelua.

Tavoitteet

Elämässä jämähtää paikoilleen hyvin nopeasti, ellei ole tavoitteita. Tai vastaavasti, ihmisellä voi olla kyllä tavoitteita, muttei keinoja päästä tavoitteisiin. Tämä on erittäin tärkeä osa nepsy-valmentajan työtä: Auttaa asiakasta näkemään ne polut, millä tavoitteisiin päästään. Tapoja on monta, mutta itse olen tykästynyt tavoitehaastatteluun, ja sen lisäksi myös aarrekarttaan.

Aarrekartta

Eräs, omasta mielestäni, hauska tapa saada tavoitteet selväksi, on aarrekartta. Olen itsekin tehnyt useita erilaisia aarrekarttoja, ja hupsista, kun ne ovat toimineet! Joka ikinen kerta olen saanut juuri sen, mitä olen tilannut. Toisaalta, saan VAIN sen, mitä tilaan, enkä tasan mitään ylimääräistä, joten tilauksen kanssa täytyy olla tarkkana. Aarrekartassa ei myöskään saa käyttää negaatiota, eli kaikki pitää ilmaista ilman ei-sanaa. Esim. en halua sairastua pitäisi ilmaista positiivisella tavalla ilman ei sanaa, vaikkapa haluan pysyä terveenä. Ja koska aarrekartasta voi tehdä millaisen itse tahtoo, vain mielikuvitus on rajana, siinä pääsee myös oma, luova mieli valloilleen.


Eläinavusteisuus

Mielestäni myös nepsy-valmentaja voi toimia eläinavusteisesti! Eläimen ottaminen mukaan toimintaan tuo rentoutta ja jopa hauskuuttakin tilanteeseen. Eläimen avulla voidaan myös saada muuten ehkä tylsistä tilanteista mukavia ja rentouttavia. Etenkin keskusteluhetkiin eläimen voi ottaa mukaan, ja eläinavusteisuus voi olla ihan vaikka koiran rapsutusta tai kissan silitystä. Jos valmennuksen aikana pitäisi tehdä jotain konkreettista, harkitsisin eläimen mukaanottoa. Eläin saattaa olla silloin vain tiellä.

PS. Asioita pohtiessani satuin myös törmäämään Taidoista työpoluiksi-hankkeen nettisivuille, mistä löysin runsaasti hyviä linkkejä ja vinkkejä valmentajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti