sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Ravihevosnäkökulma ja miten päästä irti siitä

Olisiko tämä SE päivä, kun en tee mitään opintoihin liittyvää? Liian myöhäistä, tein sen jo! Ennen kuin ehdin edes miettiä opintovapaata päivää. En näemmä osaa olla opiskelematta, joten antaa olla sitten. En tästä lähtien edes yritä pitää opintovapaita päiviä, kun ei se näemmä onnistu.

Toisaalta, en tehnyt paljon. Ihan vähän vain. Kai se lasketaan melkein vapaaksi päiväksi? Eikös juu.

Meillä on Moodlessa alue, mihin palautamme tehtävät. Aluksi hieman hämmästelin, miksi palautamme tehtävät yhteiselle keskustelualueelle ja kommentoimme muiden kirjoituksia ja töitä. Tänään ymmärsin, miksi.

Lukiessani muiden pohdintoja, huomasin, että muut olivat ajatelleet asioita ihan toisista näkökulmista kuin mitä olin itse ajatellut. Olimme lukeneet täysin saman kirjan, mutta jokainen oli ymmärtänyt sen eri tavalla. Jokaiselle teos oli herättänyt erilaisia ajatuksia ja pohdintoja. Tämä on, tietenkin, itsestään selvä asia, että tulkintoja on yhtä monta kuin on tulkitsijaakin, mutta huomasin, miten oma mieleni eräällä tavalla “avautui”, kun luin toisten ihmisten tulkintoja ja näkemyksiä.

Ai, asian voi ajatella myös tältä kantilta!

Enpäs itse huomannutkaan tuollaista ollenkaan.

Tämähän on erinomainen näkökulma. Miksen itse ajatellut asiaa näin?

Ihmiset ovat ravihevosia, mitkä menevät ravirataa pitkin silmät suojattuina. Vaikka yrittäisimmekin nähdä silmäsuojien taakse, emme pysty siihen. Tarvitaan joku, joka ottaa suojat pois, jotta pystymme näkemään laajemmalle alueelle. Se joku oli tällä kertaa pääkouluttajamme, joka antoi tehtäväksi tutkia myös muiden näkemyksiä asioista.


En kommentoinut jokaista tekstiä, mutta luin ne silti mielenkiinnolla. Sain uusia ajatuksia, uusia näkökulmia, ja tunnen olevani taas hitusen verran ymmärtäväisempi. Yritän muistaa tämän jatkossakin, sen jälkeen, kun opinnot ovat jo ohi: Aina kannattaa kuunnella myös muiden ihmisten tulkinta! Sitä voi itsekin oppia jotain uutta, ihan vaikka vahingossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti