torstai 5. tammikuuta 2017

Erkka-amis vs. tavisamis

Arki on alkanut. Samoin työt. Sähköpostiin tulee jatkuvalla syötöllä kutsuja niihin koulutuksiin, mihin olen ilmoittautunut. Suureksi huvikseni huomasin, etten ole edes muistanut kaikkia koulutuksia, mitkä olen luvannut käydä kevään aikana. Hyvä, Satu! Hyvin olen taas kartalla omasta elämästäni, kun en tällaisiakaan asioita muista.

Samalla, kun ihmettelen omia opintojani ja yritän muistella, mihin kaikkeen sitä on taas tullut lupauduttua, joudun erityisopettajan roolissa miettimään myös muiden ihmisten opintoja. Aivan erityisesti joudun ihmettelemään sitä, miten huonosti ruohonjuuritasolla tunnetaan ammatillisen erityisopetuksen kenttä ja peruskoulun jälkeiset opiskelumahdollisuudet erityisopiskelijoille, jotka eivät voi mennä, syystä tai toisesta, tavalliseen ammattikouluun tai lukioon. Syy siihen, ettei tieto kulje, ei ole ammatillisissa erityisoppilaitoksissa, sillä niissä henkilökunta tekee erinomaista työtä oman oppilaitoksensa markkinoinnin eteen. Oman kokemukseni perusteella kaikkein suurimmat syypäät ovat peruskoulujen opot, jotka eivät vie sanaa eteenpäin vanhemmille, jotka kaipaisivat tietoa erilaisista opiskelumahdollisuuksista.

Sen sijaan, että veisin tänään omia opintojani eteenpäin, päätinkin viedä muiden ihmisten opintoja eteenpäin! Vain vaivaisen parin kuukauden päästä alkaa yhteishaku, ja jos olet epävarma siitä pärjäätkö juuri sinä tai pärjääkö juuri sinun lapsesi tavallisessa oppilaitoksessa, silloin tämä blogitekstini on JUURI sinulle.

Ammatillisia erityisoppilaitoksia on ympäri Suomenniemen. Niissä voi opiskella sen aivan täysin saman ammatillisen perustutkinnon kuin mitä “tavisamiksissa” opiskellaan. Ainoa ero on se, että ammatillisessa erityisoppilaitoksessa on pienet ryhmät, erityisopettajat ja opiskelijan opintoihinsa saamat tuet ovat aivan eri tasolla kuin mitä “tavisamiksissa”. Kun “tavisamiksen” 30 hengen ryhmässä on “tavisopen” mahdotonta antaa minkäänlaista erityisopetusta resurssien puutteessa, meillä “erkka-amiksessa” ryhmäkoko on max. 9. Siihen päälle erityisopettajan koulutuksen saanut ihminen opettamassa, sekä tietenkin avustajaresurssit päälle!

Muuten opiskelu ei sitten eroakaan “tavisamiksesta” mitenkään. “Erkka-amiksesta” valmistunut toimitilahuoltaja on aivan yhtä pätevä tekemään työtään kuin “tavisamiksesta” samaan ammattiin valmistunut henkilö. He ovat käyneet samat opinnot, saman määrän työssäoppimista, mutta toinen on vain saanut huomattavasti enemmän tukea opintoihinsa kuin toinen.

Entäs sitten sellaiset, jotka eivät tiedä, mitä tehdä peruskoulun jälkeen? Lukioonko? E-hei! Sitä varten meillä on tarjota VALMA-vuosi. VALMA, eli jatko-opintoihin valmentava linja, toimii erinomaisena välivuotena silloin, kun ei ole täysin varma, mitä haluaa. VALMA voi myös olla hyvä vaihtoehto silloin, ellei ole päässyt haluamalleen linjalle. VALMA-vuoden aikana opiskellaan arjen taitoja, yhteisiä aineita (äidinkieli, vieraat kielet, matematiikka, liikunta jne.), vahvistetaan opiskeluvalmiuksia, tutustutaan työelämään ja tutustutaan myös erilaisiin aloihin. Vuoden aikana on mahdollista päästä koulutuskokeiluihin ja tutustumisjaksoille eri oppilaitoksiin, eri linjoille. Opiskelijan on mahdollista päästä ihan käytännössä kokeilemaan, miltä tuntuu opiskella esim. kokkilinjalla, ja sen jälkeen päättää, onko juuri tämä se ala, mille haluaa hakeutua myöhemmin.

Sitten on vielä TELMA-koulutus. Tämä linja on työhön ja itsenäiseen elämään valmentava linja. Siellä opiskellaan arjen taitoja, vuorovaikutustaitoja, tutustutaan työelämään jne. TELMA-linja ei ole jatko-opintoihin valmentava linja, vaan sieltä siirrytään useimmiten toimintakeskuksiin.

Hienolta kuulostaa, eikö? Mahdollisuus opintielle, myös niille, joille “tavisamis” ei ole vaihtoehto. Mistä näistä opinahjoista sitten saa tietoa? Esim. täältä: http://ameo.fi/. Sivuilta löytyy myös koulutustarjontataulukko, jota ei ole vielä tätä tekstiä kirjoitettaessa päivitetty 2017-2018 koulutustarjontaan. Mutta sellainen sinne varmasti tulee ennen yhteishakua!

Ja ellei juuri sinua lähimmässä ammatillisessa erityisoppilaitoksessa ole sitä linjaa, mitä juuri sinä haluaisin opiskella, nou hätä: Suurin osa tarjoaa asuntolan! Eikä siellä asuntolassa tarvitse olla yksinään ihmettelemässä, sillä asuntolahenkilökunta huolehtii siitä, että jokaisella on asiat hyvin koulupäivän jälkeenkin. Asuntolat järjestävät myös vapaa-ajan ohjelmaa.

Omassa kotikaupungissani, Turussa, ammatillista erityisopetusta tarjoaa Bovallius-ammattiopisto. Meillä on erittäin laaja tutkintojen kirjo, ja sen lisäksi myös VALMA- ja TELMA-koulutusta.

Jäikö jotain kysyttävää? Kysy toki. Vastaan mielelläni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti